Jumpers knee
Wat is een Jumpers knee
De term “Jumpers knee” is een ontsteking aan de pees onder de knieschijf. Deze pees is een samenvoeging van een spier, de m. Quadriceps femoris. De m. Quadriceps bestaat uit 4 delen en hecht via een gezamenlijke pees aan op de bovenzijde van de knieschijf. De knieschijf geeft de krachten door naar een pees onder de knieschijf. Deze pees wordt de “Patellapees” genoemd en loopt tussen de knieschijf en het onderbeen. Een ontsteking aan de Patellapees wordt een Jumpers knee genoemd.
Symptomen van een Jumpers knee
Een Jumpers knee wordt over het algemeen veroorzaakt door een overbelasting. Pijn kan beginnen met een zeurende pijn alleen na belasting. Wanneer de pijnklachten toenemen of de symptoneon langer duren kan ook pijn tijdens belasten en op den duur ook pijn in rust optreden. Dit heeft te maken met het erger worden van de ontsteking en de verandering van het weefsel.
De symptomen zijn onder andere;
- Pijn onder de knieschijf na sport of belasten, later ook tijdens sport of belasten
- Pijn onder de knieschijf in rust
- Pijn onder de knieschijf tijdens opstarten na een tijdje rust
- Toenemende pijnklachten tijdens traplopen
- Toenemende pijnklachten tijdens hurken, knielen en tillen
Oorzaken van een Jumpers knee
Zoals boven beschreven is de oorzaak in veel gevallen een overbelasting van de Patellapees, ofwel kniepees. Het is niet altijd duidelijk wanneer de knieklachten zijn ontstaan. Het sluipt er vaak langzaam en ongemerkt in. Een verkeerde belasting of verkeerde balans tussen spieren en gewrichten tijdens activiteiten zijn vaak de oorzaak. Wanneer er niks aan gedaan wordt kan er op den duur een ontsteking ontstaan.
Intensieve springsporten en sporten waarbij veel herhaalde landingen gemaakt worden (bijvoorbeeld hardlopen en atletiek) hebben een groter risico voor het oplopen van een Jumpers knee.
De volgende oorzaken kunnen ook een rol spelen;
- Overgewicht
- Verkorte m. Hamstrings & m. Rectus Femoris Femoris
- Afwijkingen van de stand van de knie (X of O benen)
- Beperkingen van de beweeglijkheid van de knieschijf
- Verkeerd looppatroon
- Te intensieve en te snel opgebouwde trainingen
- Verkeerde stand van het enkelgewricht
- Beperkingen in het heup gewricht of SI / lage rug
Traject shockwave bij een Jumpers knee
Het is belangrijk om de onderliggende randvoorwaarden bij een Jumpers knee te achterhalen. Tijdens het intake gesprek zal dit worden onderzocht en uitgevraagd. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. Echografie is daarbij standaard een onderdeel van. Door middel van onze echografie wordt duidelijk wat er nou écht aan de hand is met uw knie. Uiteindelijk wordt er een behandelplan gemaakt om samen te werken aan een snel, effectief en blijvend herstel!
Tijdens de 1e afspraak
Intake gesprek
Echografie van de knie en Patellapees
Behandelplan
1e behandeling met shockwave
Aanvullende oefentherapie
Vervolg afspraak
Evaluatie van uw klachten en herstel
Behandeling met shockwave
Aanvullende oefentherapie
Vervolg afspraak
Fysiotherapie bij een Jumpers knee
Fysiotherapie ondersteunt het succes van shockwavetherapie.
De shockwavetherapie pakt het probleem effectief en rechtstreeks aan op de plaats van de pijn.
Door middel van fysiotherapie worden de randvoorwaarden aangepakt. Zo kunt u bijvoorbeeld rekoefeningen, spierversterkende oefeningen en sport specifieke oefeningen meekrijgen. Soms is het nodig de enkel te corrigeren middels steunzolen of is het nodig om de lage rug, het SI gewricht of de heup goed los te maken. Wanneer alles in balans is gebracht zijn de kansen op therapiesucces bij een Jumpers knee erg positief!
Afspraak maken
Wilt u snel van uw Jumpers knee pijnklachten af zijn en verwacht u daarbij professionele begeleiding? Maakt u dan een afspraak via onze button beneden.