Pijn elleboog
Steeds meer Nederlanders krijgen tegenwoordig minstens één keer in hun last van pijn aan de elleboog. De belangrijkste verklaring daarvan is dat we anders werken en leven dan vroeger. Die verandering in levensstijl verslechterd de gezondheid van onze botten en pezen. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de oorzaken van pijn elleboog. In dit artikel leest u wat de oorzaken van pijn elleboog zijn en waartoe pijn elleboog in de ergste gevallen kan leiden.
Overbelasting pijn elleboog
Een pijnlijke elleboog is nagenoeg altijd het gevolg van overbelasting. Het principe achter overbelasting is eenvoudig: als u wakker bent, maakt u de weefsels in de pezen, botten en spieren in uw elleboog deels kapot. Die schade aan uw elleboog is geen reden tot paniek; tijdens uw slaap herstelt uw elleboog zich weer. Pijn aan de elleboog ontstaat wanneer uw elleboog zwaarder wordt belast dan dat hij zich kan herstellen. Om pijn aan de elleboog te voorkomen, is het dus zaak voldoende rust te houden en de belasting op de elleboog te verminderen.
Twee hoofdtypes
De aard en intensiteit van pijn aan de elleboog variëren van persoon tot persoon. Alle soorten pijn leiden echter tot complicaties in de vorm van een ernstigere aandoening. Wanneer u uw pijn elleboog negeert, is de kans groot dat u een tenniselleboog of een golfarm oploopt. Ook is een tennisarm een veel voorkomende klacht in de elleboog. Een tenniselleboog is een (zware) ontsteking aan de aanhechting van de onderarmspier en het elleboogbot. De pijn uit zich voornamelijk aan de bovenkant van de onderarm. Een golfarm is precies het tegenovergestelde: een ontsteking aan de onderkant van de onderarm. Er zijn vanzelfsprekend allerlei andere aandoeningen aan de elleboog, maar de golfarm en de tenniselleboog voeren de boventoon.
Overbelasting voorkomen
Wie de pijn aan de elleboog liever kwijt dan rijk is, doet er goed aan risicofactoren tot een minimum te beperken. Als u bijvoorbeeld zes keer per week aan wandklimmen doet, is er een grote kans dat u last krijgt. Kies dan beter een sport die de elleboog niet belast, zoals zwemmen, hardlopen of voetbal. Een grote oorzaak van overbelasting is computerwerk. Wanneer u typt, staan uw pezen onder spanning, aangezien de pezen continu paraat moeten zijn om een toets in te drukken. Door om het uur een pauze van vijf minuten in te lassen, kunt u pijn aan de elleboog voorkomen. Als u daarnaast gebruikmaakt van ergonomisch verantwoorde apparatuur, vermindert u het risico op pijn aan de elleboog aanzienlijk.
De ernst van pijn aan de elleboog
Elleboogpijn is nogal een vage omschrijving van een hele reeks symptomen. Pijn kan immers drukkend, stekend of zeurend van aard zijn en uitstralen naar de gehele onderarm, de hand en zelfs de vingertoppen. Daarnaast verschilt de pijngrens van ieder persoon. Wat voor u als een lichte irritatie aanvoelt, komt voor een ander al in de buurt van een marteling. Vanwege al deze factoren is het doorgaans lastig om zelf in te schatten hoe gezond uw elleboog nog is. Daarom is het raadzaam bij aanhoudende pijn elleboog een huisarts te raadplegen, zelfs als de pijn nog niet hevig is.
Pijn in elleboog en kantoorwerk
Tegenwoordig werken veel mensen achter de computer. Ze typen de hele dag door en vanwege de werkdruk op kantoor is er geen tijd om elk uur even een wandelingetje te maken of een kopje koffie te drinken in de kantine. Het resultaat is dat de onderarm continu gespannen is doordat u de hele dag moet typen. Dat is funest voor de gezondheid van uw elleboog. Pijn in elleboog is onlosmakelijk verbonden met de tijd die u al typend doorbrengt. Om pijn in elleboog te vermijden, kunt u zelf de eerste stap al zetten door minder te typen. Voor sommige beroepen is typen onmisbaar. In dat soort gevallen is het raadzaam zo nu en dan de elleboog, onderarm, vingers en handen te strekken.
Pijn in uw elleboog: een raadsel voor de huisarts?
Het is voor een huisarts lastig te definiëren wat precies de oorzaak van uw pijn in uw elleboog is. Het kan een peesontsteking zijn, een botaandoening, maar ook een spier die niet helemaal gezond meer is. Er zijn talloze oorzaken van pijn in elleboog die onschuldig zijn, maar er zijn er ook die in rap tempo uw elleboog kunnen aantasten. Onderschat pijn in elleboog daarom niet en ga voor de zekerheid altijd langs bij uw huisarts. Dat zeurende gevoel kan spierpijn zijn, maar voor hetzelfde geld is het een scheurtje in de spier waarvan het herstel weken tot maanden duurt.
Behandeling pijn in elleboog
Pijn in uw elleboog kan op verschillende manieren worden behandeld. De aard en intensiteit van de pijn staan centraal bij het bepalen van de behandelmethode. Bij langdurige aandoeningen die de normale gang van zaken in het leven van de patiënt aanzienlijk verstoren schrijft uw arts u vaak fysiotherapie en eventueel pijnstillers voor. Daarnaast kan massage verlichting bieden. Er bestaat ook een breed scala aan alternatieve geneeswijzen, maar de werking daarvan is niet wetenschappelijk bewezen. Bij minder ernstige gevallen van pijn in de elleboog schrijft de huisarts voornamelijk rust voor.
Shockwavetherapie tegen pijn in elleboog
Pijn in elleboog kan tegenwoordig ook op een andere manier worden bestreden. Namelijk met shockwavetherapie.
Dit is een hypermoderne behandelmethode die bij veel overbelasting aandoeningen een oplossing biedt. Ook aan wie al maanden of jaren wordt geteisterd door een chronische aandoening. De werking ervan is in feite niet heel ingewikkeld. De oorzaak van de pijn (bijvoorbeeld een ontsteking) wordt met shockwavetherapie direct aangepakt, in tegenstelling tot behandelmethodes als rust of massage. De shockwavetherapeut dient met hoge precisie trillingen toe. De ontsteking krijgt daardoor een flinke opdonder, die het lichaam een signaal geeft de genezing te versnellen. Wanneer u dus al allerlei methodes en middeltjes heeft geprobeerd, is het geen slecht idee om de mogelijkheden van shockwavetherapie te overwegen. Heeft u vragen over shockwavetherapie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.