Frozen Shoulder Oefeningen
Aardig wat Nederlanders krijgen een keer last van een frozen shoulder. Dat is een aandoening waarbij de schouder bevroren lijkt: bewegen doet zeer en is lastig. Een frozen shoulder is een nare aandoening, want het herstel neemt maanden en soms ook jaren in beslag en vraagt veel van de patiënt. Gelukkig zijn er oefeningen waarmee u het herstel kunt bevorderen. Hieronder leest u wat die oefeningen precies inhouden.
Oorzaak Frozen Shoulder
Om een beter beeld te krijgen van de werking van de volgende oefeningen, is het handig om wat basiskennis te hebben. Dan snapt u waarom bepaalde frozen shoulder oefeningen effectiever zijn dan anderen. Bij een frozen shoulder raakt het schouderkapsel en de daaromheen liggende onderdelen van de schouder ontstoken. De oorzaak van een frozen shoulder is altijd overbelasting. Die overbelasting is chronisch van aard: wie veel met zijn handen boven zijn hoofd werkt, loopt een hoger risico op frozen shoulder dan anderen. De aandoening treft vaak vrouwen tussen de 40 en 60, maar kan bij zo goed als iedereen voorkomen.
Drie fases
Er zijn drie algemene stadia te onderscheiden die de patiënt met een frozen shoulder moet doorlopen voordat deze volledig kan genezen. Het eerste stadium wordt de ‘freezing phase’, de bevriezende fase, genoemd. De patiënt wordt van zijn nachtrust beroofd door pijn en irritatie. Naarmate de patiënt het tweede stadium bereikt, neemt de pijn toe. Het tweede stadium heet ‘frozen fase’, de bevroren fase. De schouder zit nu nagenoeg op slot. De pijn neemt daarentegen wel af. Het laatste stadium staat bekend als het ontdooi stadium. De schouder geneest langzamerhand weer. Frozenshoulder oefeningen zijn erop gericht om de eerste twee fases zo kort mogelijk te laten duren. Met onderstaande vijf oefeningen kunt u het herstelproces versnellen.
Frozenshoulder oefeningen 1/5
Voor deze oefening hebt u een tafel of de rugleuning van een stoel nodig. Zet uw ene been voor het andere en kantel uw bekken zodat u naar voren hangt. Houd met uw gezonde arm de stoel of tafel vast. Laat uw geblesseerde arm hangen en beweeg hem rustig van voor naar achter, waardoor hij als een soort klepel heen en weer beweegt. Stop zodra u uw eigen pijngrens overschrijdt.
Frozen shoulder oefeningen 2/5
Deze oefening is eenvoudig, maar effectief. U hoeft enkel stevig te gaan staan met uw benen ietsje uit elkaar. Leg uw handen in uw nek en richt uw ellebogen naar voren. Beweeg nu de ellebogen naar buiten. Herhaal de oefening tien keer of totdat u het gevoel krijgt dat het niet meer gaat.
Frozen shoulder oefeningen 3/5
Voor deze oefening geldt hetzelfde als voor die hierboven: eenvoudig, maar effectief. Ga wederom stevig staan en houd uw geblesseerde arm naar voren. Pak nu met uw andere hand uw elleboog en duw deze zo dicht mogelijk tegen u aan. Met deze frozenshoulderoefening strekt u het schoudergewricht. Het is niet de bedoeling dat u aan uw arm trekt. Herhaal de oefening drie keer.
Frozen shoulder oefeningen 4/5
Voor deze oefening heeft u een matje of een ander zacht oppervlak nodig; liever geen matras, want dat is iets te zacht. Ga op het matje liggen met gebogen knieën. Pak met uw gezonde arm uw geblesseerde arm en probeer deze zo ver mogelijk boven uw hoofd te strekken. Hierbij geldt dat de gezonde arm de geblesseerde arm begeleidt, niet forceert. U mag absoluut niet duwen zodra u er bijna bent, maar u teveel pijn heeft. Herhaal de oefening tien keer.
Frozen shoulder oefeningen 5/5
Voor deze frozenshoulder oefeningen heeft u weer een matje of een andere redelijk zachte ondergrond nodig. Ga op uw zij liggen aan de kant van uw geblesseerde schouder. Houd uw onderarm nu omhoog, zodat u recht tegen uw verticale onderarm aankijkt. Pak nu met uw gezonde arm de pols van uw geblesseerde arm en duw deze naar uw buik toe. Nadat u de arm 45 graden heeft gebogen houdt u de oefening 20 seconden vast.
Shockwave therapie
Bovenstaande oefeningen vormen een effectieve oefeniningenreeks om een frozen shoulder te behandelen. Maar u kunt nog meer doen. Shockwave therapie is een moderne behandelingsmethode voor aandoening aan pezen en gewrichten, zoals een frozen shoulder. De therapie vormt de perfecte aanvulling op deze oefeningen. Wilt u meer weten over shockwavetherapie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.