Epicondylitis lateralis
Epicondylitis lateralis, is de latijnse benaming voor tennisarm of tenniselleboog. Er wordt geschat dat jaarlijks 3% van de Nederlandse bevolking last heeft van een tennisarm. De grootste risicogroep voor het ontwikkelen van een tennisarm is in de leeftijdscategorie van 35 -55 jaar. Dit heeft met name te maken met een verminderde doorbloeding van de peesstructuren.
Oorzaken
Epicondylitis lateralis komt ook door langdurende of kort intense overbelasting. Iedereen kan het ontwikkelen, maar bij veel herhaaldeijke bewegingen is het risico groter. Bijvoorbeeld schilderwerk of tennissport. Door de overbelasting, kortdurend intensief of langdurig, zullen kleine scheurtjes ontstaan in de peesaanhechting, ook wel een peesontsteking genoemd. Deze elleboogklacht kan chronisch worden indien er niet direct therapie geboden wordt of geen advies wordt ingewonnen bij de huisarts of fystiotherapeut. In enkele gevallen kan naast een epicondylitis lateralis een golfelleboog ontstaan.
Symptomen
Feitelijk is een epicondylis lateralis een chronische peesontsteking aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn zit met name aan de buitenzijde van de elleboog en heeft een zeurend karakter. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en hand en in sommige gevallen straalt het ook uit naar de schouder. De elleboogpijn ontstaat geleidelijk en begint met pijn bij belasting, zoals knijpen of iets vastpakken. In een later stadium is de pijn ook in rust voelbaar. Dit is de chronische fase. Deze fase is lastig te behandelen door conservatieve therapie. Shockwave therapie kan een effectieve therapie voor deze fase zijn.
Behandelplan Epicondylitis lateralis
Bij de eerste afspraak vindt een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek verricht om uw epicondylits lateralis goed in beeld te krijgen.
Na dit uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan besproken. Het behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week.
Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk te maken van uw epicondylitis lateralis. Afhankelijk van de mate van de voortgang kan ondersteunend fysiotherapie worden aangeboden.