Shin splints

Heeft u weleens van shin splints gehoord? Shin splint komt veelal voor binnen sporten waarin rennen, springen en andere herhaalde ‘high-impactbelastingen’ een grote rol spelen, zoals hardlopen, volleybal, basketbal en turnen. Ook bij langlaufers en fietsers is het een veel voorkomende blessure, net als bij (jonge) militairen tijdens basistraining.
Wat shin splints precies, hoe u het kunt voorkomen en wat de behandeling inhoudt, leest u hieronder.

Een centrale noemer

Shin splints is geen specifieke aandoening. De term wordt gebruikt om een aantal aandoeningen aan te duiden. Over het algemeen worden alle blessures aan het onderbeen tot de groep shin splints gerekend.

Voorbeelden shin splints

Shin splints is dus een breed uitéénlopend scala aan aandoeningen van het gebied rond het scheenbeen. Over het algemeen voeren twee scheenbeenklachten de boventoon in de categorie shin splints. Type één is een irritatie, bijvoorbeeld in de vorm van een (lichte) ontsteking, aan de achterste scheenbeenspier. U voelt de pijn bij dit type met name uitstralen vanuit het midden van uw scheenbeen. Type twee kent een lagere incidentie dan type één en kenmerkt zich door een geïrriteerde buitenzijde van het scheenbeen. U voelt de pijn met name aan de oppervlakte van uw scheenbeenspier. Naast deze twee types bestaan er nog vele andere, zeer specifieke scheenbeenaandoeningen die allemaal tot de groep shin splints worden gerekend.

Botproblemen

Bovenstaande shin splints aandoeningen kenmerken zich door een irritatie aan de scheenbeenspieren. Ook het scheenbeen zelf kan echter de klos zijn. Een voorbeeld hiervan is een stressfractuur. Hierbij ontstaan allerlei zeer kleine scheurtjes in het scheenbeen, waardoor het bot broos wordt en sneller overbelast raakt.

Oorzaken shin splints

Shin splints wordt altijd veroorzaakt door overbelasting. Het scheenbeen is een kwetsbaar bot (voetballers dragen niet voor niets scheenbeschermers) dat maar al te gauw overbelast raakt. Bergwandelaars die te fanatiek de Alpen trotseren, hardlopers die met slechte techniek voor een marathon trainen en nog vele andere sporters riskeren shin splints wanneer ze hun scheenbeen niet genoeg rust gunnen.

Voorkomen van shin splints

Shin splints is in principe eenvoudig te voorkomen. De sleutel tot maximale preventie van shin splints is een combinatie van de juiste trainingsmethode en goede doseringen rust. Door te trainen kunt u de scheenbeenspieren versterken en het risico op shin splints minimaliseren. Door veel rust te nemen verzekert u dat uw spieren van elke sportsessie volledig kunnen herstellen.

Symptomen shin splints

Zoals bij alle spier- en peesaandoeningen is voorkomen beter dan genezen. Het herstel van een peesontsteking is immers een traag proces. Wie aan shin splints lijdt, heeft last van stekende pijn in het onderbeen. Hoe erger de ontsteking, des te scherper en snijdender de pijn. Patiënten bij wie shin splints zich tot een ver stadium heeft ontwikkeld, beschrijven de pijn als ‘stokslagen’. Wanneer u op het scheenbeen drukt, doet dat flink zeer. De benen over elkaar leggen is voor veel patiënten erg pijnlijk. Het onderbeen kan bovendien rood en licht gezwollen raken, maar dat gebeurt doorgaans alleen bij ernstigere gevallen van shin splints. Wanneer u merkt dat uw scheenbeen zeer doet, wacht dan niet te lang en raadpleeg een arts.

Incidentie van shin splint

Shin splints komen voor bij allerlei mensen, maar bepaalde groepen lopen extra gevaar. Mensen die ineens besluiten om heel fanatiek te gaan hardlopen, hoeven niet hun best te doen om een shin splintsaandoening op te lopen. Schaatsers en fietsers moeten ook voorzichtig zijn met hun onderbenen, want in deze sporten is het aantal shin splintsgevallen relatief gezien erg hoog. Soldaten lopen veruit het hoogste risico op een shin splintsaandoeningen. De laarzen van soldaten zijn stevig en bieden goede steun, maar het onderbeen heeft weinig ruimte om te bewegen. Wie niet eerst een halfjaar of een jaar de schoenen rustig inloopt, vraagt om problemen. Veel jongens en meisjes moeten stoppen met hun legeropleiding vanwege een shin splintsaandoening.

Behandeling van shin splint

De behandelingen van Shin splints is niet heel ingewikkeld. Uw huisarts zal u hoe dan ook rust voorschrijven, mogelijk in combinatie met regelmatig koelen met ijs. In sommige gevallen raadt de huisarts de patiënt aan bij een sportmasseur langs te gaan. Een aantal dagen na aanvang van de shin splintsbehandeling kunt u beginnen met rek- en strekoefeningen. Die zijn bedoeld om de spiergroepen in uw scheenbeen te verstevigen. De huisarts zal u ook aanraden uw sportschoenen eens te bekijken. U bent niet de eerste bij wie slechte of versleten sportschoenen leiden tot een blessure.

Shockwavetherapie

Bij sommige mensen kan shin splints maar niet worden verholpen. Bij anderen steekt de aandoening spoedig na de behandeling de kop weer op. Herkent u zichzelf in die omschrijving? Dan heeft u wellicht baat bij shockwavetherapie. Dit is een hypermoderne behandelmethode die de ontstoken spieren door middel van trillingen wakker probeert te schudden, waardoor het herstel versnelt. Shockwavebehandelingen zijn in de regel pijnloos en doelmatig en nemen weinig tijd in beslag. Heeft u interesse in een shockwave behandeling? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.