Ziekte van Ledderhose
Wat is Morbus (M.) Ledderhose?
De ziekte van Ledderhose of Plantaire Fibromatose is een aandoening waarbij in een peesplaat onder de voet harde knobbels (noduli) optreden door goedaardige woekering. Het ontstaan van de knobbels en de knobbels zelf zijn in principe pijnloos, maar kunnen leiden tot pijnklachten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de grootte en/of de locatie van de knobbel, of door een standafwijking van de voet, waarbij de knobbel onder druk komt in een staande houding. Ook ’s morgens bij het uit bed stappen kan de aangedane voet kortstondige pijnscheuten geven, die afnemen bij beweging.
De oorzaak is onbekend; wel is bekend dat de ziekte van Ledderhose erfelijk is, meestal rond middelbare leeftijd begint en vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Deze aandoening is vergelijkbaar met de ziekte van Dupuytren, waarbij er bindweefsel verharding in de hand optreedt.
Behandeling van Morbus Ledderhose
Zolang er geen tot weinig pijn is, is behandelen niet noodzakelijk. Als eerste zal er middels zooltjes of schoenaanpassing geprobeerd worden de druk op de knobbels te verminderen, zodat de voetpijn afneemt. Indien dit de pijn niet voldoende vermindert is het mogelijk operatief de knobbels te verwijderen. Dit kan echter leiden tot pijnlijk littekenweefsel.
Niet-operatieve mogelijkheden zijn medicatie of bestraling. Het insmeren van de knobbels met gel (Verapamil) kan de productie van collageen in de knobbels verminderen. Ook door bestralen van de knobbels kan het process vermindert worden, Corticosteroïden injecties kunnen op korte termijn voor pijnvermindering zorgen, maar worden op lange termijn afgeraden in verband met bijwerkingen.
Shockwave bij Morbus Ledderhose
Uit preliminair onderzoek naar het effect van hoog energetische gefocuseerde shockwave bij de ziekte van Ledderhose is gebleken dat na twee behandeling de pijn verminderde. Daarnaast verzachtten de knobbels en werden er geen bijwerkingen gevonden.
Afspraak maken shockwave bij morbus ledderhose
Tijdens een afspraak bij Cardo Healthcare zal er een echo gemaakt worden. Dit heeft verschillende redenen. De knobbels zijn ten eerste niet altijd van buitenaf zichtbaar. Ten tweede is het nodig om de ziekte van Ledderhose te onderscheiden van andere knobbelvorming in de voet zoals ganglion. Ook kunnen er andere oorzaken zijn van pijn onder de voet zoals bij fasciopathie plantaris. Door de echo kan ook de grootte en het verdere beloop gevolgd worden.
Aan de hand van de resultaten van de echo wordt er een behandelplan gemaakt.